Bez kategorii

Ulubiony zespół – Within Temptation

Dziś chciałbym wam przedstawić mój ulubiony zespół, który słucham już równe 10 lat!
Odkryłem ten zespół dokładnie w 2003 r. za sprawą piosenki „Ice Queen” – która zresztą pasuje do tego okresu – zbliżającej się zimy…. brrrrr
Zimy nie lubię, ale uwielbiam ten zespół i znam niemal wszystkie piosenki na pamięć.

Within Temptation to holenderski zespół grający metal symfoniczny, istniejący od 1996 roku. Wczesne płyty zespołu można zaliczyć do gothic metalu, a ostatnie do metalu symfonicznego.
Zespół tworzy przede wszystkim małżeńska para: Sharon den Adel oraz Robert Westerholt.

 

 

Pełny skład zespołu:

Aktualni członkowie

Sharon den Adel – wokal
Robert Westerholt – gitara elektryczna, growling
Jeroen van Veen – gitara basowa (1996 – nadal)
Ruud Adrianus Jolie – gitara elektryczna (2001 – nadal)
Martijn Spierenburg – instrumenty klawiszowe (2001 – nadal)
Mike Coolen – perkusja (2011 – nadal)

Byli członkowie

Martijn Westerholt – instrumenty klawiszowe (1996–2001) od 2001 zespół Delain
Michiel Papenhove – gitara elektryczna (1996–2001)
Jelle Bakker – gitara (2001)
Ivar de Graaf – perkusja (1996–1998, 1999–2001)
Dennis Leeflang – perkusja (1996)
Richard Willemse – perkusja (1996)
Ciro Palma – perkusja (1998–1999)
Stephen van Haestregt – perkusja (2002 – 2010)

 

Dyskografia:

Enter (1997) – mroczny album
Mother Earth (2000) – bardziej przystępny 😉
The Silent Force (2004) – świetny album
The Heart of Everything (2007) – mój ulubiony krążek o którym jeszcze Wam napiszę 😉
The Unforgiving (2011) – klimatyczna płyta
Q Music Sessions (2013)  – album z coverami artystów tj. David Guetta, Lana Del Rey, One Republic czy The Who.

 

Poniżej przedstawiam piosenkę Within Temptation – Ice Queen:

 


Kiedy liście już opadły, a niebo stało się szare
Nadchodzi noc kończąc dzień
Swą pożegnalną pieśń nuci słowik
Lepiej schowaj się przed jej lodowatym piekłem

Na swych zimnych skrzydłach, ona nadchodzi
Lepiej uciekaj
Będziesz tęsknił za ciepłem
No dalej, po prostu to poczuj
Czy tego nie widzisz?
Lepiej uwierz

Kiedy Cię obejmuje
Twoje serce zamienia się w kamień
Przychodzi nocą, gdy jesteś zupełnie sam
A kiedy szepcze
Twoja krew staje się zimna
Lepiej się schowaj, zanim Cię znajdzie

Ilekroć się gniewa
Odbiera całe życie
Czy nie zauważyłeś?
Czy nie zauważyłeś?
Ruin naszego świata

Ilekroć się gniewa
Odbiera całe życie
Czy nie zauważyłeś?
Czy nie zauważyłeś?
Ruin naszego świata

Okrywa Ziemię swą zapierającą dech peleryną
Wstaje słońce i ją rozpuszcza
Teraz świat otwiera swe oczy i widzi
Świt nowego dnia

Na swych zimnych skrzydłach, ona nadchodzi
Lepiej uciekaj
Będziesz tęsknił za ciepłem
No dalej, po prostu to poczuj
Czy tego nie widzisz?
Lepiej uwierz

Ilekroć się gniewa
Odbiera życie
Czy nie zauważyłeś?
Czy nie zauważyłeś?
Ruin naszego świata

Ilekroć się gniewa
Odbiera życie
Czy nie zauważyłeś?
Czy nie zauważyłeś?

Ruin naszego świata…